Technologie

Pálenice slouží k výrobě destilátů z různých druhů zkvašeného ovoce případně z vína.

Tato pálenice je navržena v nové koncepci jednokotlového systému, tj. destilace i rektifikace se provádí v jediném měděném kotli o objemu 200l s měděnou nástavbou. Nástavba se skládá z  rektifikačního dílu se třemi kloboučkovými zesilovacími patry, deflegmátoru a katalyzátoru se speciální měděnou vestavbou (slouží k zachycování škodlivin). Kvalitu destilátu lze ovlivnit vyřazováním jednotlivých pater v rektifikačním dílu z činnosti a dále využitím funkce deflegmátoru. Tímto způsobem je možno řídit stupňovitost destilátu i další charakteristické chuťové a aromatické vlastnosti. Ostatní části pálenice (přestupník, chladič, lihové měřidlo) jsou vyrobeny z nerezu. Topným médiem je pára o tlaku 0,5 bar. Oproti běžnějším způsobům ohřevu plynem nebo tuhými palivy má pára nespornou výhodou v rychlost ohřevu, možnosti jemné regulace příkonu a šetrnosti vůči kvasu (nedochází k místnímu přehřívání/připálení kvasu).

Na této pálenici se získává velmi kvalitní aromatický destilát o průměrné lihovitosti 55 – 70 % obj. a. a. Vybavení pálenice je nejvyšší kvality a odpovídá standardům EU. Technologie byla dodána renomovaným výrobcem lihovarnických zařízení Kovoděl Janča s.r.o.